Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését.

Sportlövészet

Sportlövészethez kapcsolódó tréning feladatok gyűjteménye.

Tréningek

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Önvédelem

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Edzéstematika

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Fegyver tesztek

Elérkeztünk a haladó szintre.

Gyakorlatilag megismertük a fegyverünket, megtanultuk a biztonsági rendszabályokat és a gyakorlatban jól is alkalmazzuk azokat. Az alap gyakorlatok során jó párszor ismételtünk mozdulatokat, az időkorlát nélküli feladatok már egész elfogadhatóan mennek, egyszóval adottak a feltételek, hogy biztonságosan tovább léphessünk!

A haladó szint igazából egy értékmérő. A gyakorlatok zömét időre hajtjuk végre, a távolságok is változnak illetve a célok méretei illetve a tüzelési testhelyzetek pozíciók. Nagyon fontos tudnunk, hogy amikor időre hajtunk végre feladatokat lőfegyverekkel akkor bizony minden esetben a találat a fontos és az idő csak másodlagos szerepet tölthet be! Senki ne próbáljon gyorsabban lövéseket leadni mint amennyire a gyakorlottsága feljogosítaná! Vannak gyakorlatok ahol egy túlzottan gyorsan leadott lövés csak mellé lövést jelent, de előfordulhat, hogy egy extrém gyors lövés, a hiányosságok miatt balesetet is okozhat!

Hogyan határozzuk meg, hogy milyen gyorsan kell leadnunk egy lövést?

A kérdés összetett, több tényezőt is figyelembe kell vennünk ha pontosítani szeretnénk, hogyan is válasszuk meg a lövés sebességét.

  1. Az első és legfontosabb szempont, hogy jól mérjük föl a saját képességeinket, ne áltassuk magunkat, csak a valós tudásunkkal számoljuk!
  2. Pontosat ismerjük a fegyverünk, hatás mechanizmusát és tudjuk a korlátait!
  3. Jól mérjük fel a cél méretét és távolságát!

Ezeknek a tényezőknek az ismeretében tudjuk meghatározni az adott cél leküzdésének sebességét! Bármelyik tényezőt hibásan kalibráljuk be a találat elmarad. A verseny sportban a végrehajtási idők döntik el gyakorlatilag a helyezési számokat, mert szinte mindegyik lövész célba talál, csak a végrehajtáshoz szükséges idők alapján lehet köztük sorrendet felállítani, így kiemelten fontos egy verseny lövész számára, hogy milyen gyorsan talál célba.

Ha ezeket az információkat magunkévá tettük akkor vágjunk is bele a lövészetbe!

Feladat:

1 db lőszert tárazzunk, tárat helyezzük a fegyverbe majd a fegyvert a tokba. Jelzésre rántsuk ki a fegyvert a tokból, majd emeljük a cél irányába és ezzel egyidejűleg töltsük csőre, majd a lehető leg gyorsabban adjuk le a lövést a 10 méterre elhelyezett A/4 – es fehér lapra.

HIBALEHETŐSÉGEK:

Az első hibaforrás, ha rosszul fogunk a fegyverre a tokon belül és emiatt a kivett fegyver a kezünkben nem fog stabilan állni illetve a lövés kiváltásakor az ujjunk nem megfelelően helyezkedik el emiatt az elsütő billentyűn!

A következő hibaforrás a csőre töltéskor jelentkezik. Ha a lövész a csőre töltést nem a cél irányában végzi hanem attól eltérő iányban ( általános hiba, hogy lefelé a lábuk felé töltenek a kezdő lövészek ) ez baleset veszélyes illetve ha véletlenül nem is lövi lábon magát a lövész, akkor is lesz egy töltött fegyver a kezében ami alapvetően rosz irányba mutat! A fegyvert még ezután kellene a célpont felé irányítani ami jelentős időveszteséggel jár.

A következő hibaforrás a célzásnál mutatkozik! Ha gyorsan szeretné a lövész elvégezni a célzást, akkor gyakran nem igazítja pontosan össze az irányzó berendezés elvágó éleit és emiatt pontatlan lehet a lövése még akár kis távolságokon belül is!

A következő hibaforrás és azt gondolom a legnagyobb is egyben, az elsütésnél következik be a legtöbb lövész esetében! Ha az elsütő billentyűre rosszul teszi az ujját a lövész vagy esetleg jól, de az elsütési mozdulat rántásba végződik, akkor bizony az eddig felsorolt hibalehetőségeket hiába orvosolja a lövész az elsütési hiba miatt nem fog célba találni!

A fent ismertetett gyakorlatot ismételjük 100 szor, mindannyiszor csak és kizárólag 1 lőszert tárazzunk! Ha sikerül stabilan 2,5 sec alatt tartani a lövések idejét és a 100 lövésből legalább 80 a célon belül van akkor azt gondolom jó irányban haladunk. Költségkímélés illetve a hatékonyabb gyakorlás miatt, mielőtt éles lőszerrel hajtanánk végre a feladatot, lőszer nélkül is legalább 20 – 25 alkalommal „ szárazon „ is hajtsuk végre a mozdulatot!

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

090034
MaMa19
TegnapTegnap32
A hétenA héten185
A hónapbanA hónapban672