Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését.

Sportlövészet

Sportlövészethez kapcsolódó tréning feladatok gyűjteménye.

Tréningek

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Önvédelem

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Edzéstematika

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Fegyver tesztek

Gyorslövések viszonylag nagyobb célterületre illetve célzott lövések korlátozott célterületekre. Ez egy érdekes kombinációja a lövéseknek, ugyanis más-más technikát igényelnek! Amikor szűk célterületet kell, célba venni a lövésznek ösztönösen tudnia kell, hogy a cél távolsága, a cél mérete és a fegyverének paraméterei illetve a saját aktuális képessége milyen sebességet enged meg a lövés leadásához illetve melyik technikát kell alkalmazni az eredmény eléréséhez!

Ha nagyobb a célterület, akkor az erőteljesebb fegyverfogás illetve a gyorsabb elsütés lehet a nyerő, ha viszont kisméretű a cél és esetleg nincs is túl közel, akkor a laza fogás a fegyveren és a finomabb lassabb elsütés a billentyűn! Ha egy feladatsor csak egyfajta megoldásokat igényel, akkor a lövésznek viszonylag egyszerű dolga van. Kiválasztja a megfelelő technikát és a célpontok számának megfelelően ismétli. A probléma akkor jelentkezik, ha a célpontok mérete és távolsága illetve a leküzdésük sorrendje esetleg adott és a lövésznek ehhez igazodnia kell és a technikákat is változtatnia kell esetleg folyamatosan! Ebben az esetben egy kevésbé gyakorlott lövész, jó sok hibás lövést fog elengedni, főleg ha időre kell a feladatot végrehajtania, mert az idő roppant módon tudja hátráltatni a lövészt eleinte.

Nézzünk egy gyakorló feladatot.

Feladat:

A lövész tárazzon 10 lőszert a tárba. Helyezze, a tárat a fegyverbe majd töltse meg és helyezze a tokba a fegyvert. Két céllapot használjon, mindkettő 5 méteren legyen. Az egyik egy a/4 – es fehér lap a másik szintén a/4- es fehér lap, de a közepén az 5 centis fekete körrel. Jelzésre rántsa, ki a tokból a fegyverét majd adjon le 1 lövést a fehér lapra. Ismételje még 9 alkalommal a feladatot és mérje a végrehajtáshoz szükséges időket illetve próbáljon az időkből faragni.

A következő feladatnál ismét 10 lőszert tárazzon és tokból rántást követően adjon le lövéseket a fekete körös lapra, de igyekezzen minden lövését a fekete körön belülre tenni! Ezen a szinten ennek már bizony mennie kell, nyilván a megfelelő célzási illetve elsütési idővel! A két feladat között nagy lesz az idő különbség ez természetes.

A következő feladatnál 14 lőszert tárazzon. A lehető leggyorsabban adjon le 1 – 1 lövést a körös és a fehér lapra egyaránt. A kört el kell találnia a másik célon elég, ha a lapon, van a találat! Ezt követően változtasson, és hol a fehér lapra, hol a körösre adja le az első lövést, és igazítsa a sebességet a feladat nehézségi fokához! A következőkben tegyen fel még 2 körös és 2 fehér lapot, de már más távolságokban! A legközelebbi cél 3 méteren a legtávolabbi 12 méteren legyen! Minden célpontra 1 lövést adjon le a lövész a távolságok és célméretek figyelembevételével.

Ez a gyakorlatsor hivatott a lövészt rávezetni a távolságbecslés, a cél méretének helyes beazonosítása és a sebesség hányadosának összhangba állításának művészetére.

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

088261
MaMa22
TegnapTegnap68
A hétenA héten424
A hónapbanA hónapban1065