Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését.

Sportlövészet

Sportlövészethez kapcsolódó tréning feladatok gyűjteménye.

Tréningek

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Önvédelem

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Edzéstematika

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Fegyver tesztek

Lövészeti alapismeretek

Ez egy viszonylag rövid, viszont érdekes téma. A szánakasztó a fegyveren elhelyezett olyan alkatrész, amely a szánszerkezetet hátsó holtponti helyzetében megtartja a lőszer kifogyása után. Két féle megoldást alkalmaznak a gyártók, az egyik a fegyveren belül helyezkedik el, a másik a fegyver külső részén található. Ha ismerjük a működési elvét, és be tudjuk gyakorolni a használatát, akkor az újra töltéseket nagyon fel tudjuk gyorsítani a külső szánakasztóval szerelt fegyverek esetében. A belső szánakasztóval szerelt fegyverek esetében pedig, kevésbé leszünk lassúak. A belső szánakasztó több töltési hibának lehet forrása, a külső viszont sok esetben megelőzi azok elkövetését, ha jól használjuk. Az anyag a működési elvre világít rá, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó információkat említi meg. 

Egy olyan kérdéshez érkeztünk, amit azt gondolom jól körbe kell járnunk, mert kihatással lehet a biztonságra illetve a hatékonyságra is. Ez nem más, mint a fegyver tokok választása. A gyártók nagyon széles palettán mutatják be termékeiket, de a felhasználóknak nagyon jól kell megválasztani a fegyver tokot amit használni kívánnak! A gyártók szinte bármit legyártanak, ezek között vannak valóban profi felszerelések, de sajnos vannak gyakorlatilag életveszélyes tokok is, amit a " trend " miatt használnak a lövészek, és a gyártók igyekeznek kiszolgálni ezeket az igényeket is, mert hát ugye, pénz ... A sport lövészetet kedvelők, szerencsésebb ha a szak ág igényeihez igazodva választanak tokokat, ezek gyakorlatilag nyílt viselésű tokok, elég nagy hely igénnyel. Az önvédelmi fegyvert viselők is a célnak legjobban megfelelő tokok közül kéne, hogy válasszanak, a divat irányzatokat figyelmen kívül hagyva, ami sajnos sok esetben nem jön össze nekik, és az életüket, testi épségüket is veszélybe sodorhatják, egy rossz választással. A videóban igyekszem körbejárni a témát, és ötletet adni a választáshoz, illetve felhívni a figyelmet a veszélyforrásokra.

Elérkeztünk a lövésig. Sok olyan információval lettünk gazdagabbak ezidáig, amik ismeretében sikeresen találhatunk célba. Messze még a cél, hogy azt gondolhassuk, hogy profi lövészek lettünk, de már biztonságosan és stabilan hozhatunk egészen elfogadható eredményeket. A lövészet, a lőfegyverek használata, kimondottan gyakorlati sport ág, minél többet lövünk, annál jobban el fogjuk tudni sajátítani a szükséges mozdulatokat, amik ismeretében célba találhatunk. A fegyverek illetve a lövészet, megkövetelik az alázatot és az odafigyelést! Ha valaki a fegyver birtoklásával valamilyen hiányosságát szeretné kompenzálni, annak ugyan úgy nem fog sikerülni, mintha egy drága autóval próbálná ezt megtenni, sőt, még veszélyes is lehet! Van aki a fegyvert a " társadalmi kapcsolatainak fejlesztésére " szeretné használni, ők sem számíthatnak nagy sikerekre, ha alapvetően használni nem tudják az eszközt, ugyan is, akik egy fegyver értéke alapján igyekeznek bekategorizálni a tulajdonosa tudását, ugyan annyira tévútra futnak, mint aki a drága fegyvertől várja a hiányzó lőtudásának felbukkanását.  A lövészet bármely ága, a fegyverek szeretetén és ismeretén illetve biztonságos kezelésén alapszik, akik ezt ennek szellemében próbálják alkalmazni, azok jó eséllyel számíthatnak sikerekre és felhőtlen élvezetekre illetve kikapcsolódásra.

A mai téma, a csőre töltés. Bagatel dolognak tűnhet, sokan meg is kérdőjelezhetik, hogy miért is kell erre külön kitérni, de tapasztalataim szerint az akadályok nagy részét az amatőr lövészek maguknak okozzák, köztük kiemelt helyen, a helytelen csőretöltéssel. Egy kontrasztos mozdulat az egész, de van benne buktató bőven. Ha valaki nem tanulja meg rendesen felhúzni a fegyverét, illetve hiányosak az ismeretei ezen a téren, sok kellemetlenségre számíthat a töltésnél és a tárcsere utáni újra töltésnél! A vicc az egészben, hogy ha valaki ismeri a fegyverben lejátszódó reakciókat, illetve a működési elvét, akkor sok olyan dologra magától is rájöhet, ami alapból létszükséglet és könnyebbé is teheti az életét a fegyver kezelés terén. A mai részben, ezeknek a problémáknak az elkerülését célozzuk meg, és igyekszem bemutatni, hogy mit és hogyan tegyünk a zökkenőmentes töltés érdekében.

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

090033
MaMa18
TegnapTegnap32
A hétenA héten184
A hónapbanA hónapban671