Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését.

Sportlövészet

Sportlövészethez kapcsolódó tréning feladatok gyűjteménye.

Tréningek

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Önvédelem

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Edzéstematika

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Fegyver tesztek

Belevághatunk a következő tréningbe.

Most visszábbvesszük a célok számát, 1 célponta fogunk lövéseket leadni, ráadásul egyből kettőt! A dupla lövések a verseny sportban fontos szerephez jutnak, mivel vannak speciális versenyszámok ahol szinte elvárás, hogy valaki gyorsan tudjon kettőt egymás után a céltáblába lőni, ráadásul nagyjából a közepére. Ilyen versenyszám az IPSC. Népszerű irányzat a lövész sporton belül , én kimondottan örülök, hogy jó pár évvel ezelőtt magam is művelhettem, mert a biztonsági szabály rendszere gyakorlatilag le minimalizálja a balesetek lehetőségét és eközben pedig kimondottan elvárja a gyors és pontos fegyver kezelést!

Szokták is mondani, hogy „ AKIT EGY IPSC VERSENYRŐL NEM ZÁRNAK KI BIZTONSÁGI RENDSZABÁLYOK MEGSÉRTÉSÉÉRT AZT EGYEDÜL IS MÁR EL LEHET ENGEDNI LŐNI „ …

De lássuk a feladatot

Feladat:

A tárba tárazzunk 2 db lőszert, a tárat helyezzük a fegyverbe majd azt a tokba. Jelzésre rántsuk ki a fegyvert a tokból, majd a cél irányába tartva töltsük meg és adjunk le 2 lövést az 5 méterre elhelyeztt A/4 – es fehér lapra. Ezt a feladatot addig ismételjük ameddig a tréningre szánt 100 lőszerünk tart!

Ha a két lövés között kellő időt várunk akkor jó eséllyel mind a két találat a lapon lesz! Ha viszont a két lövés közötti időt kezdjük leszűkíteni akkor találkozhatunk azzal a problémával, hogy a második lövések a cél fölé csapódnak!

Miért is van ez?

Nagyon egyszerű a magyarázata. A lövés pillanatában a fegyverben lejátszódik egy úgynevezett „ kontrollált robbanás” amikor is az ütőszeg ráüt a csappantyúra és az berobbantja a hüvelyben lévő lőport. Elég komoly gáznyomás keletkezik ami a lövedéket a fegyver csövén keresztül a célpont felé indítja. Ennek a robbanásnak a hozadéka, hogy a fegyverre hirtelen több erőhatás is hatni fog! A hátra lökés illetve az enyhe de érzékelhető jobbra hátra csavarás is ennek tudható be. A hátra rúgást a „ robbanás „ okozza, a csavarást pedig a lövedék, ahogy megpördül a huzagoláson! Ha tudjuk mire kell készülnünk akkor nagyjából kezelni is tudjuk persze a gyakorlattól függően természetesen. Amikor az első lövedékünk elhagyja a fegyver csövét akkor az erőhatások miatt a cső felfelé emelkedik és ha kilassítjuk a folyamatot egy videón akkor jól látható, hogy esetenként mennyire látványosan nem jó irányba is mutat a fegyver cső egy egy pillanatra a hátralökés miatt. Ha a lövész a második lövedékét a csőből akkor indítja el amikor a cső nem a cél irányába mutat, henem esetleg még emelkedő fázisban van az első lövés okozta erőhatások miatt, akkor bizony a lövedék a célpont fölé fog csapódni.

Ennek a problémának több orvoslási lehetősége is van, létezik olyan megoldás ami teljesen ingyen van és van amiért bizony komoly összegeket kell leperkálni. Az ingyenes megoldás abból áll, hogy a lövész kiismeri a fegyvere jellemzőit és az első lövést követően kivár picit ( század másodpercekről beszélünk ilyenkor ) és megvárja ameddig a fegyvere csöve ismét a célpont irányába mutat, és akkor indítja a következő lövését!

A kevésbé költség hatékony módszer a kompenzátor! A fegyver csövére helyezett szerkezet a lőporgázokat felfelé irányítva így egy ellentétes erőhatást gyakorol a fegyver csövére ami lefelé tolja azt és ezzel nagyon komolyan csökkenteni tudja a lövés okozta elmozdulást! Ez már technikai megoldás, nem a lövő érdeme, de sokan élnek ezzel a lehetőséggel a verseny sportban.

Én viszont inkább annak a híve vagyok, hogy tanuljuk meg kezelni a fegyverünket tökéletesen, és ha a tudásunk végére értünk, akkor nyúljunk maximum technikai segítségekhez! A technika el tud romlani és ha akkor hagy bajban amikor pont nem kéne, akkor az nagyon kellemetlen tud lenni.

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

088816
MaMa22
TegnapTegnap26
A hétenA héten157
A hónapbanA hónapban376