Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését.

Sportlövészet

Sportlövészethez kapcsolódó tréning feladatok gyűjteménye.

Tréningek

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Önvédelem

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Edzéstematika

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Fegyver tesztek

Elérkeztünk egy olyan szintre ahol már kicsit rá kell hangolódnunk a "gyenge kezes" gyakorlatokra. Ez idáig jól elvoltunk, hogy csak az "erős kézzel" dolgoztunk, de ha valaki komolyan versenyezni szeretne vagy esetleg olyan munkát végez ahol a munkaeszköze lőfegyver, akkor bizony a versenyzőnek komoly hátránya származhat, ha nem ura a gyenge kezének. A munkavállalónak pedig egyenesen létkérdés lehet, hogy adott helyzetben tudja-e használni a gyenge kezét!

Ne gondoljunk nagy dolgokra, egyszerűen vegyük fel a lövéshez szükséges alapállást, ahogy már megszoktuk! Ha ez megvan, akkor fordítsuk meg. Ha jobb kezes a lövész, akkor alapból a bal láb kerül picit előrébb és a jobb kéz lesz, amelyikbe a fegyver kerül, és az emelkedik a szem elé, illetve ezzel egyidejűleg enyhén behajtásra kerül a bal könyök. Most fordítsuk meg az állást. Ha bal kézbe kerül a fegyver, akkor a jobb láb kerül picit előrébb és a jobb kar lesz az, amelyik segítő kézként funkcionálva enyhén behajlításra kerül.

Először félelmetesen szokatlan lesz a mozdulat, illetve, hogy az eddig segítő kézbe kerül a fegyver! Lőszer nélkül vegyük kézbe a fegyvert először és igazgassuk el a kezünkben illetve ellenőrizzük, hogy minden ujjunk a helyén legyen. Ezt követően feszítsük meg az elsütő szerkezetet és célozzunk a célpontunkra. Lassan húzzuk az elsütő billentyűt és figyeljük a fegyverünket, hogy az elsütés pillanatában nem ugrik – e meg valamelyik irányban! Ilyenkor következik, hogy hirtelen nem tudjuk melyik szemünk elé is tegyük az irányzékot! Alapból azt a szemünket lenne ideális a célzásra használni, amelyik kezünkben van a fegyver! Bal kéz bal szem, jobb kéz jobb szem! Persze ehhez az kell, hogy mind a két szeme kellően jól működjön a lövésznek, illetve az eleve szokatlan beállítás ne zavarja a lövészt az összpontosításban. Mondani könnyű, de amikor szembesülünk a kéz és szem cserével, a lövészek 50 % - a szenved kicsit ezzel a problémával. A kellő gyakorlást követően nagyjából 40 % meg tanulja használni mind két kezét illetve szemét a maradék 10 % pedig ezt soha nem fogja tudni, és a bal kezében tartott fegyvert a jobb szeme elé fogja emelni. Vannak trükkök, amivel, jó eséllyel lehet segíteni ezen a problémán, de ha az agy nem fogadja be az információt, akkor marad az ellenkező kéz és szem használata.

Feladat:

Töltsük tele a tárunkat és helyezkedjünk el alapállásban, amiből kényelmesen tudunk célzott lövéseket leadni. Ezt követően fordítsuk, meg az alapállásunkat majd helyezzük a fegyvert a segítő kézbe és töltsük meg. Ellenőrizzük az ujj helyzetét a fegyveren a balesetek elkerülése véget (a szán mögött véletlenül se maradjon ujj)! Majd 5 méterről adjunk le lövéseket körös alakra. Ezt követően ismételjük a feladatot 7 – 9 – 11 méterről.

Előfordulhat, hogy a bal kéz használata során picit jobbra húznak a lövések a jobb kéz használata során pedig jobbra! Ilyenkor az elsütő billentyűre helyezett újat igyekezzünk megfelelő pozícióba hozni és a fegyver megfogását ellenőrizni és orvosolni tudjuk a hibát!

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

088258
MaMa19
TegnapTegnap68
A hétenA héten421
A hónapbanA hónapban1062