Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését.

Sportlövészet

Sportlövészethez kapcsolódó tréning feladatok gyűjteménye.

Tréningek

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Önvédelem

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Edzéstematika

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Fegyver tesztek

Lassan de biztosan haladunk előre a témakörökben illetve a gyakorlottsági fok növelésében, lássunk egy igen csak érdekes, és sok gyakorlást igénylő témakört!

TÁRCSERE

A hobbi lövészetben inkább design elem, a versenysportban pedig sok esetben az eredmény záloga lehet. A mai félautomata fegyvereket a gyártók igyekeznek jó nagy tárkapacitással ellátni, hogy akár a versenyzők akár a hadi felhasználók igényit ki tudják elégíteni. Egy viszont biztos, ameddig lőfegyverek lesznek, addig a hozzájuk használható lőszerek mennyisége attól függ majd, hogy az aktuális felhasználó hogyan mennyit tud magával vinni és gyorsan mobilizálni. De mi azért maradjunk a verseny és hobbi műfajoknál.

KÉTFÉLE TÁRCSERÉT KÜLÖNBÖZTETÜNK MEG

Az elő esetben üresre lőjük a tárat, majd gyorsan a fegyverbe helyezünk egy másikat. A következő pillanatban esetleg kiveszünk a fegyverből egy olyan tárat, amiben még volt pár lőszer és beteszünk helyette egy másikat, ami még pont tele van, az, hogy mikor melyik verziót használjuk, szituáció és pillanatnyi elhatározás keveréke. Egy biztos, mind két verzióhoz gyakorlottság és odafigyelés szükséges! A mozdulatoknak jól begyakoroltnak, csiszoltnak kell lenniük. Nézzünk egy feladatot a gyakorláshoz.

Feladat:

A tárba helyezzünk 1 lőszert a tartalék tárunkba is 1 – et. A tárat tegyük a fegyverbe a tartalék tárat a tártartóba. Jelzésre rántsuk ki a fegyvert a tokból, töltsük csőre és adjunk le egy lövést az 5 méterre elhelyezett A/4 – es fehér lapra. A tár kiürülésével párhuzamosan a fegyver szán szerkezete hátsó holtponti helyzetbe kerül, így jelezvén, hogy kifogyott a lőszer. Ekkor engedjük ki az üres tárat a fegyverből és azonnal tegyük bele a tartalék tárat, majd töltsük csőre a fegyvert, és adjunk le ismételten 1 lövést a célpontra. Ennek a gyakorlatnak a végrehajtását mérjük, de ne siessünk vele túlzottan, inkább a mozdulatok helyességére illetve sorrendjére figyeljünk nagyon! Ezt a mért időt használjuk szint időnek, és igyekezzük a gyakorlatot többször ismételni és a végrehajtási időkből lefaragni!

Lépjünk tovább!

A következő feladat során már gyorsítjuk a végrehajtást azzal, hogy amikor az első tár kikerül a fegyverből akkor a tárban és a töltény űrben is hagyunk lőszert! A tartalék tár behelyezését követően már nem szükséges a csőre töltés, hiszen a gyakorlat során már hagytunk lőszert a töltény űrben!

Feladat:

A tárba helyezzünk 2 db lőszert és tegyük a fegyverbe azt pedig a tokba. A tartalék tárba 1 db lőszert helyezzünk, majd tegyük a tártartóba. Jelzésre rántsuk, ki a fegyvert a tokból majd töltsük csőre és adjunk le 1 lövést az 5 méterre elhelyezett a/4 – es fehér lapra. A lövést követően ejtsük ki a tárat a földre, de mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a tár kiesését megelőzően a benne lévő második lőszer bekerült a csőbe! Ezután a tartalék tárat tegyük a fegyverbe és adjunk le ismét 1 lövést a fehér lapra. Az ürítésnél fokozottan figyeljünk, mert a tartalék tárból a lőszer a lövést leadását követően a csőbe kerül és emiatt az ürítésnél fokozott figyelemmel kell eljárnunk!

Ez a gyakorlat komoly összpontosítást illetve mozgáskoordinációt követel, de a sikeres végrehajtás már árulkodik, hogy a lövész jó úton jár.

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

088260
MaMa21
TegnapTegnap68
A hétenA héten423
A hónapbanA hónapban1064