Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését.

Sportlövészet

Sportlövészethez kapcsolódó tréning feladatok gyűjteménye.

Tréningek

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Önvédelem

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Edzéstematika

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Fegyver tesztek

Amikor már a lövések 5-7 méter távolságból egy 10 centiméteres körön belül vannak akkor érdemes tovább növelni a távolságot. A 10 méter egy mondhatni "lélektani" határ lesz, aminél pár centivel közelebbről lőni túl könnyű feladatnak fog tűnni hamarosan. Annál távolabbról viszont sokan igen nehéznek érzik!

Egy nagyon fontos dolgot viszont sose feledjünk: Nincs könnyű lövés!

Minden egyes lövésért ugyanúgy meg kell küzdeni, figyelni, összpontosítani. Ne essünk abba a hibába, hogy a távolságtól tesszük függővé a lövés "nehézségi fokát"! Egy közeli, ámde kellően kis méretű célpont is okozhat pontosan akkora fejfájást, mint esetleg egy távoli, de valamivel nagyobb cél eltalálása. A fegyver elsütése, illetve annak technikája létfontosságú!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kezdőként túl gyorsan szeretnének lövéseket leadni, de a gyakorlottságuk ezt nyilván nem teszi lehetővé, és emiatt elhibázzák még a közeli célpontjaikat is ami persze kudarc élményt hoz és el kedvetlenítheti a lövészt. Tartsuk szem előtt, hogy az aktuális gyakorlottsági szintünkhöz mindig tartozik egy végrehajtási idő is, amit ha figyelembe veszünk és nem próbáljuk túl pörögni, akkor jó eséllyel célba találunk! A lövész sportban nincsenek nagy csodák, akik kellően begyakorolják a fegyverük kezelését és jobban tudják az önkontrollt gyakorolni illetve jobban ismerik a korlátaikat, azok jóval többször kerülnek ki győztesen egy-egy megmérettetésből.

Akármennyit is gyakorolsz, bármennyire is bízol magadban, a gyakorlottsági fok csak egy komoly esély a győzelemre, de nem garancia!

Túl sok a változó a képletben, sok közülük nem is feltétlenül a lövészen múlik, de azok akik kellően odafigyelve és elszántan edzenek, azok viszonylag rövid időn belül észreveszik a fejlődést magukon! Visszatérve a 10 méteres távolsághoz, ez egy jó kontroll távolság is egyben! Használjuk a már jól bevált A/4-es fehér lapot és a közepére rajzoljunk egy 2 centiméter átmérőjű karikát és satírozzuk be. Tárazzunk 5 lőszert és időkorlát nélkül a satírozott karikát célozva adjunk le levéseket. Nyilván kezdőként viszonylag kicsi az esély, hogy mind az 5 lövés a karikát érje, de ezáltal is szokjuk a kis méretű célpontok célképét és ez a későbbiekben nagy segítség lesz a versenyfeladatoknál, illetve az extrém lövéseknél. A sorozatok között hagyjunk egy-egy perc pihenőt, mert ha valaki kellő odafigyeléssel hajtja végre a feladatot, akkor bizony komolyan el fog fáradni! A 100 lövés leadása 5-ös sorozatokban 10 méteres távolságból komoly feladat. Ha a lövések ezekben a sorozatokban nem lépnek ki egy 13 centis körből, akkor ismét egy nagy lépést tettünk a fejlődés irányában!

Van egy mondás a lövészek között: "Örülnek azok, akik elsőként lőnek, de üdvözülni csak azok fognak, akik találnak is!"

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

090034
MaMa19
TegnapTegnap32
A hétenA héten185
A hónapbanA hónapban672