Videóelemzésekkel segítem a sportlövők felkészülését.

Sportlövészet

Sportlövészethez kapcsolódó tréning feladatok gyűjteménye.

Tréningek

Jogi és technikai segítség az önvédelem hatékony megvalósításához.

Önvédelem

Az önálló tréningezéshez három szintre bontott edzésprogramot találtok.

Edzéstematika

Fegyverek tesztelésének tapasztalatait itt osztom meg veletek.

Fegyver tesztek

Önvédelem

Ez itt az "Önvédelem" témaköre!

Mindenek előtt szeretném, ha megismerkedne a "Jogos védelem", illetve a "Végszükség" fogalmával. Minderre azért van szükség, hogy a későbbiekben elkerülhesse az esetleges védekezésével kapcsolatos jogi problémákat!

Fontos tudni, hogy akármit is teszünk egy támadás elhárításánál, csak is a jogi kereteken belül tehetjük! Ebben a szekcióban igyekszem segítséget adni mindazoknak, akik tartanak egy esetleges támadástól illetve hajlandóak tenni ellene, a megfelelő jogi hátterek figyelembe vételével! Már a TWITTEREN is találkozhatunk!

Ez az anyag igazából azért került az " ÖNVÉDELEM " témakörbe, mert akkor veszi hasznát az ember a videón látott technikáknak, ha éles fegyvert, esetleg gáz riasztót használ önvédelemre! A technikák begyakorlásához mindenképpen " puffer töltényeket " használjunk, ameddig tökéletesen nem tudjuk begyakorolni a mozdulatokat! Jöhet a kérdés, hogy csak ezek a technikák léteznek? Nem! Sok más megoldás is szóba jöhet, viszont ezek a legbiztonságosabb, illetve a leg általánosabban használt technikák.

Ebben a témakörben igyekszem segítséget nyújtani a védekezési lehetőségek közötti eligazodásban azoknak, akik az otthonukban szeretnének felkészülni egy jogellenes támadás megszakítására illetve elhárítására. Esetleg rendelkeznek gáz riasztó fegyverrel amit nem szeretnének a lakásukon kívül használni, csak és kizárólag a lakásukon őket érő jogellenes támadás elhárítására, illetve azoknak is akik rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel és a közetületen is maguknál tarthatnak gáz riasztó fegyvert! Végül pedig azoknak is akik rendelkeznek éles lőfegyver tartására jogosító engedéllyel és maguknál is tartják a fegyvereiket!

OTTHON VÉDELEM

Sok esetben tapasztalom, hogy az átlag emberek nincsenek felkészülve egy esetlegesen őket érő támadás elhárítására, illetve a sokk amit egy támadás elszenvedése okoz, még az alapvető védekezés funkcióikat is jelentősen blokkolja, korlátozza! Ezen első körben úgy segíthetünk, hogy felmérjük a környezetünkben jelentkező veszély forrásokat és elfogadjuk azt a tényt, hogy nem csak a filmeken történnek rossz dolgok, hanem velünk is illetve szeretteinkkel is megtörténhetnek! Nem árt azt sem ismernünk, hogyan milyen szisztéma alapján választanak a bűnözők " célpontot ", hogyan szelektálják a " célpontjaikat " melyik " célpontot " fogják előnyben részesíteni adott helyzetben és hogyan reagálnak ha esetleg a munkálkodásuk közben tetten érik a sértettek.

Sokat törtem a fejem, hogy melyik témakörrel is kezdjem, és az engedéllyel tartott lőfegyverekkel lakásban való védekezés esetével indítanék!

Miért is? Hiszen magyarországon viszonylag csekély számú lőfegyver van a lakosság kezében! Azért mert az idők folyamán a fegyver tartók a költségek, esetleg a veszély helyzetek számának csökkenésével indokolva, de egyre kevesebbet gyakorlotak eszközeikkel, viszont adott helyzetben a fegyver tartók, jóval nagyobb veszélynek is teszik ki magukat, ha nem tudják fegyveriket biztonságosan és gyorsan használni! A támadók kihasználva a védekező gyakorlatlanságát jobb esetben kereket oldanak, rosszabb esetben megszerezhetik a védekezésre használnt fegyvereket és azzal tehetnek kárt a védekezni kívánó de gyakorlatlan fegyvertartóban! Ezt a problémát egyféleképpen lehet elkerülni, mégpedig ha a fegyver tartó személy gyakorol az eszközével és aprólékosan megismeri azt illetve teljesen képbe kerül a saját korlátaival! A videó amit bemutatok egy család otthonában megtörtént esetet mutat be, amikor is az éjszaka folyamán lakásukba többen betörtek, de a ház tulajdonosa illetve társa az engedéllyel tartott fegyvereikkel megvédték magukat illetve értékeiket!

AZ OTTHONUKBA JOGELLENESEN BEHATOLÓKAT, ESETENKÉNT TETTEN ÉRIK AZ OTTHON TARTÓZKODÓK ÉS SIKERESEN MEGFUTAMÍTJÁK!

Arra magyarországon viszonylag kicsi az esély, hogy az otthon tartózkodók lőfegyverrel tudjanak védekezni a jogellenesen rájuk támadókra, de gyakorlatilag nem lehet kizárni mert önvédelmi, sport és vadász fegyverekkel is rendelkezik a lakosság egy része.

Jelen esetben a család rendelkezett éles lőfegyverekkel és az otthonukba behatolókat sikeresen távozásra bírták. A videón jól látható, hogy a lakás fel volt szerelve riszatóval és amikor a támadók bejutottak, a tulajdonos számára azonnal nyilván való volt, hogy az otthonába betörtek! Az engedéllyel tartott lőfegyvereiket magukhoz vették, illetve eközben értesítették a rendőrséget. A leg kritikusabb időszak az az idő, ameddig a rendőrség a bejelentést követően kiérkezik a helyszínre. Ez idő alatt az otthon tartózkodó gyakorlatilag csak magára számíthat, illetve ha nincs egyedül otthon akkor a lakótársaira. Ha rendelkezik lőfegyverrel és a támadók ellen védekezésre használja is, akkor tartsuk szem előtt, hogy igyekezzünk a lövéseket úgy leadni, hogy kerüljük az élet kioltását! Az éles lőfegyverek épületen belüli használatának komoly veszélye, hogy egy beton falról, padlóról, esetleg egy keményebb bútordarabról, könnyedén visszapattanhat egy lövedék, vagy egy darabkája, illetve a falból, bútorból kiszakadt darab és komoly veszélybe kerülhet akár a lövést leadó is! Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt ha engedéllyel tartott éles lőfegyverünket használjuk lakásban! Ha a rendőrség a helyszínre ért és megközelítik a lakást, azonnal hangosan jelezzük, hogy hol tartózkodunk a lakásban és azonnal tegyük le a fegyverünket, még ha jogszerűen is birtokoljuk, ugyan is a rendőr, ha csak személyesen nem ismeri a sértettet, akár támadónak is tekintheti és rálőhet, ha a kezében fegyvert lát! A problémák megelőzése érdekében ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, igyekezzünk a rendőr kérdéseire érthetően válaszolni, még ha a támadás elszenvedése, sokkolt is bennünket!

Azt viszont ne felejtsük el, hogy hiába rendelkezünk akár engedéllyel tartott lőfegyverrel, ha " NEM TRÉNINGEZÜNK, NEM KÉSZÜLÜNK FEL A HASZNÁLATÁRA, NINCSENEK BEIDEGZŐDÖTT MOZDULATOK, AKKOR ESÉLYTELEN A JOG ÉS SZAKSZERŰ HASZNÁLATA A LŐFEGYVERNEK, CSAK FELESLEGES VESZÉLYNEK TESSZÜK KI MAGUNKAT A BIRTOKLÁSÁVAL "!

OTTHON VÉDELEM MAGYARORSZÁGON!

Hazánkban a bűnelkövetők viszonylag, legalább is a lakásokba bessurranók illetve az értékeinket cselell megszerezní kívánók, azt lehet mondani, hogy javarészt kerülik az erőszakot, természetesen ezt nem lehet kategórikusan kijelentei mert vannak szélsőségesen agresszív elkövetők is, de gyakorlatilag a statisztika ezt mutatja. Az erőszakot kerülő bűnelkövetők igyekeznek a leg sebezhetőbb leg kissebb ellenállásra  képesebb célpontokat kinézni illetve a lakó ingatlanokba történő betöréseknél is igyekeznek azokat célba venni, amelyeket könnyebb feltűnés nélkül megközelíteni illetve nem rendelkeznek nyilván valóan riasztó berendezésekkel! Sok esetben a lakó maga teremti meg a betörés lehetőségét amikor nyitva felejt ajtót ablakot, a háza elé olyan élő sövényt ültet amely jól takarja az esetleg betörni kívánó személyt aki megközelíti a házat! Sokszor a nem tervezett betöréseket az élet produkáklja, egy nyitott ajó, egy ablak és egy kellően gerinctelen állampolgár ha egy helyen van, akkor az " alkalom szüli a tolvajt " mondás már is beigazolódik! A tervezett betöréseknél első körben, igyekeznek az elkövetők a kevésbé veszélyes, kevésbé szem előtt lévő nyilvánvalóan gyengén védett ingatlanokat célba venni! Ha azok esetében nem számítanak komolyabb értékekre, akkor indulnak meg a jobban védett jobban szem előtt lévő ingatlanok irányába. Első körben igyekeznek a betöréseket akkorra időzíteni amikor feltehetőleg a lakás, ház üres és a lakók munkában vagy máshol vannak. Sajnálatosan a közösségi portálok ebből a szempontból jó  " adatbázist " biztosítanak, mivel nagyon sokan posztolnak képeket videókat a nyaralásukról valós időben és ezzel ötletet adhatnak a kellően elszánt betörőknek, mikor hova érdemes betörni! A magán házak tulajdonosai ebben az esetben jobban ki vannak téve a betörés veszélyének mert ott nincsenek lépcsőházi szomszédok akik egy esetleges kis zajra is felfigyelhetnének. Ha lehetőségünk van rá, akár még a szomszédot is megkérhetjük, hogy naponta vagy kétnaponta ürítse a mi újságosunkat is, mert sok esetben egy teli újságos láda árulkodhat , hogy a tulajdonosan nincs a közelben, könnyen célpont lehet egy ház vagy lakás emiatt.

Az elszántabb bűnözők gyakorlatilag merészebbek is, sok esetben még akkor is belefognak cselekményükbe ha nyilván valóan tudják, hogy a tulajdonos, otthon tartózkodik! Ez már egy veszélyesebb dolog, ugyan is alapból igyekeznek az otthon lévők megzavarása nélkül eltulajdonítani az értékeiket, de egy kis zaj, vagy egy véletlen következtében, tetten érhetik őket! Innen már viszont akár rosszul is elsülhet a betörés! A mai napig a gyakorlat illetve a tapasztalat azt mutatja, hogy a  tetten ért betörők 80 % - a menekülőre fogja a dolgot, még ha egyébként erőfölényben is van, de ez ismét egy olyan dolog amit nem lehet kategórikusan kijelenteni! A veszély valós, hogy lebukás esetén támadólag agresszíven léphetnek fel a tulajdonossal szemben és kiszámíthatatlan a végeredmény ha nincs hatékony eszköz a védekezésre, vagy van ugyan, de nem készültünk fel a támadás bekövetkezésére! 

VIGYÁZZUNK MAGUNKRA, SZERETTEINKRE ÉS ÉRTÉKEINKRE!

Mielőtt belemélyednénk a gáz riasztó fegyverekkel történő védekezés témakörébe, nézzük meg, hogyan is működik egy gáz riasztó fegyver, és milyen biztonsági szabályok párosulnak a kezelésükhöz.

   VÉDEKEZÉS GÁZ RIASZTÓ FEGYVERREL ZÁRT TÉRBEN.

Ahhoz, hogy ki tudjuk használni a gáz riasztó fegyver hatását, gyakorlatilag meg kell ismernünk a működési elvét illetve hatótávolságát! A gáz riasztó fegyverek a nem halálos fegyverek körébe tartoznak. Külsőre a megszólalásig hasonlítanak a mintául szolgáló éles fegyverekhez. Működési elvük is megegyezik az éles fegyverével, a lényegi különbség az, hogy ameddig az éles fegyver csövéből a lövés leadásakor egy lövedék távozik a cél irányába, addig a gáz riasztó fegyvereknél csak és kizárólag, gáz illetve a kiáramló gáz mellett a nyálkahártyát, szemet ingerlő anyag ami erősen irritálja a célszemély egész lényét ( taknya - nyála egyben van a lövést követően )! Egy fontos dolgot tudnunk kell! A gáz risztó fegyvereknek van egy maximum hatótávolsága, ameddig gyorsan és hatásosan burkolják gázfelhőbe a támadót! Ez a távolság a fegyver csövének hosszától és a kaliberétől is függ, de senki ne reméljen 2 - 3 méternél nagyobb hasznos távolságot. Ha valaki gáz riasztó fegyver vásárlásán gondolkozik, egy pár tanács a jogi környezetbe való helyezéséhez!

1, A gáz riasztó fegyver otthoni tartásához nem szükséges engedély!

A leendő tulajdonos egyszerűen bemegy a hozzá legközelebbi fegyver vagy vadász boltba, és kiválasztja a számára leg megfelelőbb típust! A megvételt követően szépen elteszi a táskájába és töltetlenül hazaviszi, majd otthon betárazza és elzárja, hogy illetéktelen személyek, gyerekek ne férjenek hozzá, majd az ingatlanába jogellenesen behatolókra lövöldözhet ha a jogsértés esetlegesen megtörténik, de a lakásából töltve a közterületre ki nem viheti, töltve nem szállíthatja! Mindenkinek aki gáz riasztó fegyvert vásárol, javaslom, hogy a megvételkor vegyen legalább 5 db sima riasztó töltényt is, amiben nincs ingerlő anyag csak hang és fény hatása van, és egy hivatalos lőtéren, lőjön párat, hogy megtapasztalja milyen hang illetve fény hatás párosul a lövéshez, hogy a későbbiekben ne lepődjön meg ha használja!

2, Gáz riasztó fegyver viselése közterületen, önvédelmi célból!

Ha valaki önvédelmi célból szeretne akár napközben is magánál gáz riasztó fegyvert tartani, annak a következőket kell tennie! Először is a fegyver üzletben kiválasztja a számára megfelelő gáz riasztó fegyvert, majd a megvásárlást követően ürítve a töltényeket a fegyvertől elkülönítve beviszi a fegyverét, az illetékes rendőrhatóság igazgatás rendészeti osztályára. Az előadónak jelzi, hogy szándékéban áll a megvásárolt fegyvert önvédelmi célból magánál tartani az elkövetkezőkben, és ehhez szeretne engedélyt! Gyakorlatilag egy kis papírmunka illetve pár ezer forintos illeték befizetését követően a hatóság kiállítja a fegyver jogszerű viseléséhez szükséges engedélyt és átadja a kérelmezőnek! Ennek pár hét átfutása van ugyan, de a tulajdonos a lakásában addig is engedély nélkül tarthatja a gáz riasztó fegyverét, csak ahogy az előző pontban már említettem, a közterületre nem viheti ki töltött állapotban! Az engedély kézhez vételét követően az engedéllyel rendelkező már jogszerűen viselheti gáz riasztó fegyverét közterületen is.

                                                                                                                                               FONTOS TUDNI!

                                                     1, AZ ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ, KÖTELES A FEGYVERÉT REJTVE VISELNI A KÖZTERÜLETEN, ÚGY, HOGY ILLETÉKTELEN SZEMÉLYEK NE FÉRHESSENEK HOZZÁ!

                                                2, AZ ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ A GÁZ RIASZTÓ FEGYVER VISELÉSEKOR NEM FOGYASZTHAT ALKOHOLT, NEM LEHET MÁS BÓDULATKELTŐ ANYAGOK HATÁSA ALATT!

3, AZ ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ EGY ESETLEGES RENDŐRI ELLENŐRZÉS SORÁN UGYAN NEM KÖTELES A RENDŐRI INTÉZKEDÉS ELEJÉN KÖZÖLNI, HOGY ENGEDÉLLYEL TARTOTT GÁZ RIASZTÓ FEGYVER VAN NÁLA, DE HA HATÓSÁGI SZEMÉLY RUHÁZAT ÁTVIZSGÁLÁST KÍVÁN VÉGREHAJTANI, AKKOR MINDENKÉPPEN CÉLSZERŰ JELEZNI, HOGY ENGEDÉLLYEL TARTOTT GÁZ RIASZTÓ FEGYVERT VISEL!

A zárt térben leadott lővés gáz riasztó fegyverből! Nem árt tudnunk, hogy mi is történik egy szobában amikor leadunk egy lövést gáz risztó fegyverből! A lövés megközelítőleg ugyan akkora hanghatással jár mint egy éles lőfegyver elsütése és ugyan olyan módon hat a hallásra ( cseng a fülünk kellőképpen ) ez zavaró lehet a kommunkiációra, főleg ha valaki addig nem is próbálta ki a fegyverét ellenőrzött körülmények között! Sok esetben olyan fülzúgása van még a lövést leadónak is, hogy gyakorlatilag szélsőséges esetben a saját szavát sem hallja! Emellett a kiáramló gázok ugyan a célszemély felé indulnak nagy sebességgel, de a zárt térben pár másodperc múlva a lövést leadóra is hatással lessz a gáz! Sajnálatosan ezt elkerülni nem lehet, tehát ha a lövést leadtuk igyekezzünk a leggyorsabban az ellenkező irányban elmozogni, esetleg egy másik szobába bezárkózni és a lehető leggyorsabban a rendőrséget tárcsázni!

   VÉDEKEZÉS NYÍLT TÉRBEN GÁZ RIASZTÓ FEGYVERREL!     

      

Nyílt térben, közterületen leadott lövés gáz riasztó fegyverből! Ha nyílt térben sütünk el egy gáz riasztó fegyvert akkor is számolnunk kell a hang hatásával, bár kategóriákkal kissebb mértékben mint egy zárt térben egy lakó ingatlanban elsütött fegyver esetében! Zavaró lehet ugyan még a lövést leadó számára is, de a beszámolókból egyértelműen látszik, hogy a megtámadottak, akik gáz riasztó fegyverrel védekeznek, az őket ért sokk hatás miatt gyakorlatilag nyílt térben elsütött fegyver esetében nem panaszkodtak nagy hanghatásra! A gáz felhő a nyílt térben gyorsabban eloszlik, ez csökkentheti a támadóra gyakorolt hatását, illetve ha időben reagál a lövésre a támadó, akkor elfordulva a lövés irányából sokkal kevesebb gáz ér célba és kevésbé fejti ki a hatását! Ezért tanácsolják a védekezőnek, hogy ha úgy dönt, hogy használja a gáz riasztó fegyverét akkor legalább 4 - 5 lövést adjon la a támadóra, mert ezzel igen komoly gázfelhőbe tudja csomagolni, amiből már egy szimpla elfordulással nem tudja magát már kivonni! Ezáltal sokkal komolyabb hatás érhető el, illetve kellő idő áll rendelkezésére a megtámadottnak, hogy a lehető leggyorsabban el tudjon menekülni a veszély helyzetből! Ne felejtsük el azonban, hogy egy szél fuvallat a gázt a védekezőre is ugyan úgy rá tudja terelni, és ezzel a menekülésének lehetőségét meg tudja nehezíteni! Ezért legyünk nagyon körültekintőek ha úgy döntünk, hogy védekezésre gáz riasztó fegyvert használunk akár még nyílt térben is!

                                                                                                                                               FONTOS TUDNI!

      HA VALAKI ÖNVÉDELMI CÉLBÓL GÁZ RIASZTÓ FEGYVERT HASZNÁL, AKKOR ÉRDEMES SZÁMOLNI ANNAK A LEHETŐSÉGÉVEL, HOGY ESETLEG A VÉDEKEZÉS KÖZBEN SZEMKÖZT LŐTT ILLETŐ, GYORSAN ELSZALAD PANASZKODNI ( PERSZE NYILVÁN HA KIHEVERTE A GÁZ HATÁSÁT ) ÉS EGY SAJÁTSÁGOS, SZÁMÁRA KEDVEZŐ INFORMÁCIÓHALMAZZAL ÁRASZTJA EL A HATÓSÁGOT AZ ESETTEL KAPCSOLATBAN, AHOL SAJÁT MAGÁT " SÉRTETTNEK " ÁLLÍTJA BE, EZÉRT ÉRDEMES A VÉDEKEZÉST KÖVETŐEN A LEHETŐ LEGRÖVIDEBB IDŐN BELÜL JELEZNI A HATÓSÁG SZÁMÁRA, ÉS AZ SEM FELTÉTÉLENÜL PROBLÉMA, HA EZZEL PÁRHUZAMOSAN TANÚKKAL IS TUDJA IGAZOLNI AZ ÁLLÍTÁSÁT! 

A következőkben szeretnék megosztani egy videót, ahol egy gáz riasztó fegyvert tesztelnek a KALIBER MAGAZIN  munkatársai! A videón jól látni, hogy a gáz riasztó fegyverből hogyan, illetve milyen távolságra, illetve intenzitással távozik a gáz, és az önkéntes " támadó " hogyan reagál az elszenvedett gázcsapásra.

Azt gondolom, ha a védekező időben észleli a rá leselkedő veszélyt, illetve elég gyorsan tudja használni a nála engedéllyel lévő gáz riasztó fegyverét, jó eséllyel védekezhet hatékonyan és biztosíthat magának annyi időt, hogy a közvetlen veszélyhelyzetből kimenekülhessen!

Nézzük meg, hogyan működnek a boltokban megvásárolható kisméretű könnygáz szórók! A következő videó ismét a KALIBER MAGAZIN  munkatársainak köszönhető, ahol tesztelik a hatótávolságot illetve jól megfigyelhetjük a konkrét működési elvét az eszköznek!

Jól látható, hogy a hatótávolságok nagyjából az 1,5 méter távolságot tükrözik! Nyilván valóan ezek az eszközök az önvédelmet hivatottak szolgálni, és emiatt nem is tervezik nagyobb távolságra használni őket, de az utolsó bejátszás jól bizonyította, hogy a támadó kedvet elég negatívan befolyásolja egy egy gáz csapás.

Idézem a "Jogos védelemre" vonatkozó törvényi előírásokat. Nem árt, ha ezzel is tisztában vagyunk, amikor valamilyen okból fegyvert akarunk használni.

Itt a "végszükség" kifejezés értelmezéséhez idézem az ide vonatkozó jogszabályokat.

Kapcsolat

Csomán János
+36 70 334-2201
csomantactical@gmail.com

Látogatók

086736
MaMa0
TegnapTegnap19
A hétenA héten0
A hónapbanA hónapban384